İthaca Kralı Ulysses oğlu Telemachus’u en yakın arkadası Mentor’a emanet ederek Truva savaşına katılır. Kralın savaştan dönmesi yirmi yıl sürer ve Mentor, prensi kralın yokluğunda en iyi şekilde eğitir ve yetiştirir.
Mentorluk köken olarak bu olaya dayandırılmakla birlikte tüm insanlık tarihi boyunca değişik kültürlerde farklı isimlerle, belki bazen hiç isimledirilmeksizin hep ihtiyaç duyulan bir aktivite olmuştur. Selçuklu’daki ‘’Atabeylik’’ Osmanlı Enderun sistemindeki ‘’Lalalık’’ da bizim kültürümüzde büyük ölçüde mentorlukla örtüşen başka uygulama şekilleridir.
Ülkemizde ilk kez TUBİTAK tarafından başlatılan mentor yetiştirme programları özellikle KOBİ ölçeğindeki girişimlere nitelikli mentorluk hizmeti sunulması hedeflenmekte olup; bu eğitimlere katılanlar olarak bizler, mesleğin gelişiminde bir sivil toplum kuruluşu olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmek üzere ‘’Mentor Derneği’’ni kurmuş bulunmaktayız.
Derneğimiz öncelikle TUBİTAK mentor yetiştirme programına katılanlara olmak üzere, halen mentorluk yapmakta olan veya ileride mentorluk yapmak isteyen tüm kişilere açıktır. Daha da ötesi mesleğin uygulama yöntemlerinin, standartlarının ve etik kurallarının şekilleneceği ilk yıllar olması nedeniyle üyelerimizin verecekleri desteklere ve aktif katılımlarına ihtiyaç duymaktayız.
İnanıyoruz ki, Dernek çalışmalarımız günümüz dünyasında refah ve zenginliğin oluşması ve yayılmasında ana unsur olan şirketlere ve bireylere hizmet sunacak mentorluk mesleğinin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi için yepyeni, taptaze bir umut olacak…
Çeşitli medeniyetlerin kullanmış olduğu bir tekniği çağdaş ilkeler çerçevesinde yeniden yorumlamanın verdiği büyük heyecanla hepinize merhaba!
Ahmet YASAGAN
YK Başkanı