SATIŞ ve PAZARLAMADA İNOVASYON
İş hayatında ‘İnovasyon’ ne yazık ki zaman zaman gerçek anlamından uzaklaştırılan bir kavram. Herhangi bir toplantıya şık bir isim koymak adına “İnovasyon Toplantısı, İnovasyon Buluşması” vb. tanımlamasını kullanan ancak yenilik adına hiçbir konunun ele alınmadığı durumlar ile karşı karşıyayız.
Konu çok basit aslında.
Ateş bir buluştur. İlk insanlar ateşi yerde yakarak bulmuşlardır ancak ateşle bir sopanın ucunu yakarak taşınabilir hale getirmek bir “Yenilik”tir.
Satış ve Pazarlama ise birbiri ile sırt sırta gezen aynı zamanda gelir odaklı herhangi bir girişimi ve kurumu yukarıya çeken yegane unsurdur.
Öyle ki, kapınızın önünde Ferrari’niz olduğunu düşünün içine yakıt koyabiliyor musunuz? Önemli olan bu sorunun yanıtıdır.
Kurguladığınız ürün ya da hizmet benzersiz, bulunmaz, şahane olabilir fakat onu pazarlamak ya da satmak konusunda ciddi anlamda eksikleriniz varsa başarısızlık ne yazık ki kaçınılmaz bir hal alıveriyor.
Pazarlama ve Satış kavramları İnovasyonla birleştiğinde oldukça yaratıcı çözümlerle tanışabiliyoruz.
İlla ki İnovasyon kavramını tanımlamak gerekirse, inovasyon; mevcut olanı, farklı ve yeni bir fikirle, sınırları dışına çıkartarak fayda sağlayıcı yeni bir kullanıma kavuşturmaktır.
İnovatif girişimcileri motive eden, pazardaki ihtiyaçları karşılayan yeni fikirleri hayata geçirmek/yeni teknolojiler geliştirmek ve finansal olarak bağımsız olmak, ama maaşlı işlerden daha fazla para kazanmaktır. Girişimcinin inovatif olanı genellikle kişisel gelişim ve sürekli öğrenmenin mümkün olduğu ortamlarda çalışmayı tercih ederler.
Ülke ekonomilerinin büyümesinde ve kalkınmasında girişimciliğin önemini arttıran önemli unsurlardan biri girişimciliğin inovasyona dayalı bir faaliyet olmasıdır. İnovatif ekonomi, daha fazla üretken, daha fazla esnek, değişime daha uyumlu ve daha yüksek yaşam standardı demektir.
Kısacası eğer bir yenilik yapılırsa ve bu yenilik dolayısı ile yeni pazarlar keşfedilebilirse, yeni müşteriler kazanılabilirse, müşteri deneyimi iyileştirilebilirse veya maliyetlerde bir tasarruf sağlanabilirse o zaman bu bir inovasyon olur.
Pazarlamada inovasyonun ilk amaçlarından biri satış ve karlılıkta artışa yol açacak yeni pazarlar keşfetmektir. Bunun yanında yenilikte öncü olarak geleceği sağlamlaştırmaktadır.
İnovasyon aynı zamanda var olan ve gelmekte olan teknolojileri yakalama biçimidir
Yenilikçi pazarlama, aynı zamanda ürünün genel yaşam döngüsüne de bağlı olan yeni ürün ve hizmetin hedeflenen hedef kitleye başarılı bir şekilde tanıtılmasını sağlamaktan sorumludur.
Yenilikçi pazarlama,
yalnızca ürün ve süreç yeniliğini teşvik etmekle kalmamakta, aynı zamanda diğer işletmelere örnek olma, konumunu bir adım öteye taşıma, rakiplerin arasından sıyrılma ve yenilikte öncü olma konusunda pek çok misyon üstlenmektedir.
Örneğin, Amazon Alexa, Google Assistant ve Siri gibi sesli asistanların kullanımı yaygınlaştıkça, sesli pazarlamanın önemi artıyor. Akıllı asistanların Türkçe desteğinin zayıf olması sebebiyle Türkiye bu alanda biraz daha geriden geliyor. Burada tam bir fırsat söz konusu.
Satışta İnovasyon ise mükemmel bir şekilde tanımlanmış anlamı veya fikre özgü somut ipuçları ve püf noktaları listesi olmayan bir terimdir. Bununla birlikte, mevcut satış çerçeveniz dahilinde veya çok ötesinde, ilerlemek için yeni adımlar atmayı gerektirir. Satışta İnovasyon düşünüldüğünde bir tanımlamadan ziyade bir kaç ipucu takip edilmesini önerebiliriz. Sosyal medya ile bir networking ağına ulaşılması, topluluklar içerisinde yer edinme, müşteri sadakat programı oluşturma, satışı müşteri odaklı konumlandırma ve pazarlama satış stratejilerinin değişen trendlere hızlı uyumlanma modeli gibi örnekler verilebilir.
Sonuç olarak,
pazarlama, satış ve İnovasyon günümüz dünyasında birbirini netlikle ve açıklıkla sürekli destekleyen kavramlar olarak yer almalıdır. Bir çok konuda olduğu gibi Apple’in marka gelişimi sürecinde de bu üçlüyü kolkola başarıyla kullandığını söyleyebiliriz.
İnovatif, güçlü pazarlama stratejisi kurgusu ile bol satışları çalışmalar dileğiyle…